Delovi čula sluha

uho1.png

Za očuvan sluh neophodna je dobra funkcionalnost i anatomska uskladjenost svih delova slušnog aparata: spoljašnjeg, srednjeg i unutrasnjeg uva.

Spoljašnje uvo

Spoljašnje uvo se sastoji od ušne školjke i spoljašnjeg slušnog hodnika. Pojačava tonove zvuka koji olakšavaju razumevanje govora i funkcioniše kao zaštitni mehanizam srednjeg uva (štiti bubnu opnu od mehaničkih povreda).

Srednje uvo

Predstavlja vazduhom ispunjen koji je povezan sa Eustahijevom tubom i unutrašnjim uhom preko bubne opne. Taj prostor se naziva Bubna duplja (cavum tympani). U njemu se nalazi lanac slušnih koščica, koje su postavljene iza bubne opne: Čekić, Nakovanj i Uzengija. One su pričvršćene pomoću ligamenata i dva mala mišica (m.tenzor tympani i m.stapedius koji je najmanji poprečnoprugasti mišić u ljudskom telu).
Slušne koščice dalje prenose zvučnu informaciju do unutrašnjeg uva.


Unutrašnje uvo

Ili kohlea, oblika je školjke puža. Iz srednjeg uha zvuk dopire do kohlee putem lanaca slušnih koščica, time se tečnost pomera putem nervnih vlakana (treplji), menjajući zvučni signal u električni. Dalje, električni signal putem slušnog živca ide do mozga i šalje poruku.